Te tervezed az életedet, vagy csak sodródsz? Teszteld magad!

Érezted már magadon, hogy habár nagyvonalakban minden megvan az életedben, mégsem vagy elégedett azzal, ahol tartasz? Megtörént már veled, hogy azon kaptad magad, hogy sohasem valósítod meg a vágyaidat, csak ábrándozol róluk? Olvass tovább, és tudd meg mi áll ennek a hátterében, és hogyan változtass rajta.

Mi az az életterv?

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem volt kérdés, hogy milyen terv szerint akarunk élni. Iskola, szakma választás, biztos munkahely, házasság, család, nyugdíj. Ez a terv akkoriban univerzálisnak volt mondható. Azóta viszont rengeteget változott a világ. Ma már ritkán van olyan, hogy biztos munkahely, és egyre több lehetőség nyílik meg, ami segít abban, hogy a saját magunk szerencséjének a kovácsai legyünk. 

 

Régen még hivatkozhattunk arra, hogy a szüleink beirattak minket egy egyetemre, és aztán azt a szakmát kellett életünk végéig csinálnunk, mert nem értettünk máshoz. Vagy régen még mondhattuk, hogy kis országban élünk, nem vágyhatunk sokra. Vagy panaszkodhattunk arra, hogy túl idősek vagyunk már 40 évesen ahhoz, hogy valami újba kezdjünk. Ma viszont az internetnek köszönhetően kinyílt a világ. Szinte bármilyen szakmát megtanulhatunk, akár az országhatáron kívül is dolgozhatunk, vagy éppen utazhatunk miközben távolról dolgozunk, és bármikor dönthetünk úgy, hogy változtatunk azon, ahogyan eddig éltünk.

Habár ezek a lehetőségek már jó ideje adottak, sokakban még a régi program fut. Vagyis elindultak egy úton, amiről már lehet, hogy kiderült, hogy nem nekik való, ezért csak ábrándoznak, de tenni nem tesznek semmit azért, hogy megváltoztassák. Te hová sorolnád magad? Mennyire éled terv szerint az életedet? Van-e egyáltalán terved? Csináld meg az alábbi tesztet, és megtudod.

Te tervezed az életedet, vagy csak sodródsz?

A következő állításoknál értékeld magad 1-től 3-ig aszerint, hogy mennyire jellemző rád az adott állítás, majd add össze a pontszámaidat. 1 = Alig vagy nem jellemző, 2 = Általában jellemző, 3 = Erősen jellemző.

 1. Pontosan tudom, hogy hol akarok tartani 1 év múlva, 5 év múlva és 10 év múlva.
 2. Tisztában vagyok a képességeimmel és a lehetőségeimmel.
 3. Van konkrét életcélom, amit 1 mondatban meg is tudok fogalmazni.
 4. Kijelöltem magamnak rövidtávú és hosszútávú célokat.
 5. Jelenleg is aktívan dolgozom azért, hogy megvalósítsam a következő célomat.
 6. Tisztán látom, hogy az életem mely területén vannak problémák, és aktívan teszek a megoldásukért.
 7. Nem töltök több mint 1 hónapot teljes tétlenséggel egy célom megvalósítása közben.
 8. Amikor valami nehézségbe ütközöm, mérlegelem a helyzetet és kidolgozok rá egy megoldást.
 9. A személyes céljaimmal kapcsolatban én hozom meg a döntéseket.
 10. Amikor vágyom valamire, utánajárok a lehetőségeknek.
 11. Amikor észreveszem, hogy az életem (vagy az életem egy területe) nem ott tart, ahol szeretném, akkor önvizsgálatot tartok és kitalálok rá egy megoldást.
 12. Ismerem a szükségleteimet, tudom mi a jó nekem és hogyan érhetem el.

12-20 pont: Úgy tűnik, hogy te leginkább csak sodródsz az életben. Elfogadod azt, amit mások választanak neked és azt nem szívesen kérdőjelezed meg. Lehet, hogy még nem is igazán gondolkoztál el azon, hogy mi lenne igazán jó neked. Talán nem mered magadnak megadni ezt a szabadságot, vagy félsz a felelősségtől, esetleg attól, hogy ezzel megbántasz másokat. Vagy te magad is meglepődnél azon, hogy mit találnál, ha igazán megvizsgálnád a vágyaidat. Lehet, hogy rájönnél, hogy egészen más életet kellene élned, mint most. Valószínű, hogy az elmúlt években, vagy évtizedekben nem történt sok változás az életedben, még akkor sem, ha nem vagy boldog. A nehézségek megléte vagy a vágyak beteljesületlensége számodra az élet természetes velejárója, amit el kell fogadni. Pedig az életben mindenkinek joga van ahhoz, hogy megvalósítsa azt, amire vágyik. 

21-28 pont: Habár gondolkodtál már azon, hogy mire vágysz, és hogyan kellene megváltoztatnod az életedet, nem igazán tettél lépéseket annak megvalósítására. Talán arra vársz, hogy egyszercsak az orrod előtt legyen egy lehetőség, de még akkor sem biztos, hogy tudnál vele élni, vagy egyáltalán felismernéd. Lehet, hogy kitaláltad, hogy hol szeretnél 1 év, 5 év, vagy 10 év múlva tartani, de ha nem tervezed meg, hogy konkrétan hogyan fogod azt elérni, akkor nagy csalódás fog rád várni. Egyrészt azért, mert ha nincs terved, akkor kevéssé valószínű, hogy fogsz csinálni bármit. Másrészt meg azért, mert ha mégis csinálsz valamit, az teljesen átgondolatlan lesz, és az első kudarc után úgy fogod érezni, hogy rossz ötlet volt és inkább feladod. Ha biztosra akarsz menni a célod elérésében, akkor meg kell tervezned az életedet.

29-36 pont: Gratulálok! Te már elég tudatosan irányítod az életedet. Felismerted, hogy a dolgok maguktól nem fognak úgy alakulni, ahogyan szeretnéd, és a lehetőségek sem fognak becsengetni az ajtódon, hanem neked kell utánuk menned. Lehet, hogy van is egy terved. Ha azonban ez a terv még csak a fejedben van, az nem lesz elég a megvalósítására. Ugyanis a fantáziánk elég messze van a valóságtól. Ahhoz, hogy a vágyaid a való életben is megvalósuljanak, le kell írnod a tervedet és részletesen ki kell dolgoznod. 

Hogyan tervezd meg az életedet?

A vágyak megvalósításához praktikus tervre van szükség. A praktikus terv azt jelenti, hogy tisztában vagy vele, hogy mit akarsz, milyen lehetőségeid vannak, és hogyan érheted el a céljaidat. Ha bizonytalan vagy ezekben a kérdésekben, és jól jönne egy kis plusz segítség, kattints ide!

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

2 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ha pedig nem vagy benne biztos, hogy jelenleg tudatosan irányítod az életedet vagy csak sodródsz, akkor olvasd el ezt a cikkemet is.  […]

 2. […]  Ha kíváncsi vagy rá, hogy jelenleg tudatosan irányítod az életedet vagy sodródsz, akkor olvasd el ezt a cikkemet is.  […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük