Mi kell a tudatos élettervezéshez?

,

Manapság egyre gyakrabban lehet hallani élettervezésről. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt még fel sem merült, hogy az életünket nem egy mindenki által megszokott és használt séma alapján fogjuk élni: iskola, szakma választás, munkahely, házasság, család, nyugdíj. Amióta viszont megnőtt a lehetőségek száma, és az életkor sem lehet kifogás, nem mindegy, hogy mit kezdünk a földi időnkkel. Ha szeretnénk a legjobbat kihozni belőle, akkor tudatosan kell terveznünk.

Mi az a tudatos élettervezés?

A tudatos szót nagyon sok mindenre használjuk ma már, néha még vicces felhangot is kaphat, ha úgy gondolunk rá, mint a figyelem ellentétére, akárcsak Laár András elhíresült jelenetében:

“ …Tudatosan táplálkoztam…végig tudtam, hogy eszek! Egyszer se haraptam mellé kérem…”

A tudatosságot leginkább a szándékossággal vagy az átgondoltsággal lehetne magyarázni. Aki tehát tudatosan éli az életét, az egy előre átgondolt terv szerint dönt és cselekszik, nem pedig a körülmények hatására. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell reagálnunk a körülmények változására. Természetesen kell. De a célokat mi magunk jelöljük ki és mi magunk valósítjuk is meg őket. 

Ezek a célok nem csak a nagy mérföldkövekre vonatkoznak, mint a házasság vagy a munkahely választás. Akkor jó az élettervezés, ha kisebb részcélokat is kitűzünk évről évre, így nem mókuskerék szerint éljük az életünket, hanem mindig van valami új, amivel szebbé, érdekesebbé tehetjük a mindennapjainkat. 

Mi az ára, ha nem tervezzük meg az életünket, illetve nem akarjuk szándékosan befolyásolni?

Akkor mindig lesz valaki más, aki majd megteszi ezt helyettünk. Akár a család, akár a munkahely, akár az országban zajló politikai és gazdasági változások. Így viszont mindig valaki más igényeit fogjuk megvalósítani, ami mellett a miénket már nem tudjuk, mert ők döntöttek előbb, és nekik van hozzá tervük is. Persze befolyásoló tényezőként ezek mindig ott lesznek, de nem mindegy, hogy ki ül az irányító székben.  

Ha pedig azt várjuk, hogy majd az élet megadja nekünk amire vágyunk, amikor itt lesz az ideje, akkor nagyot fogunk csalódni. Ha valamit el szeretnénk érni, az elsősorban rajtunk múlik. Nekünk kell meghozni a döntéseket, nekünk kell megtenni a lépéseket.

Mi kell a tudatos élettervezéshez?

A tudatos élettervezéshez először is célok kellenek. A célok pedig mindig szükségleteken alapulnak. Vagyis arra vágyunk, hogy valamit érezzünk, valamink legyen, vagy megszabaduljunk valami rossztól. Első körben ezeket kell összegyűjtenünk.

A célokat meg is szeretnénk valósítani, tehát a következő lépés az, hogy kitaláljuk hogyan és mikor tudjuk ezeket a célokat megvalósítani. Ez a lépés teszi ki a tervezés nagy részét. 

Először is át kell gondolnunk, hogy aktív életünkből még mennyi van hátra. Hogyan fognak a kiválasztott céljaink ez alatt az idő alatt megvalósulni. Nyilván vannak olyan célok, amiket 1 éven belül meg tudunk valósítani, mint egy utazás. De lehetnek hosszabb távú céljaink is, amihez több év befektetése és munkája kell, például egy képesítés megszerzése, vagy egy bizonyos tudásszint elsajátítása.

 

Amikor először fogunk neki az élettervezésnek, akkor célszerű több évre előre tervezni, legalábbis a számunkra fontos dolgokat, amiket mindenképpen szeretnénk átélni az életben. Aztán ha ezeknek látjuk nagyjából az idővonalát, akkor elkezdhetünk éves tervekben gondolkodni.

Az idő mellett foglalkoznunk kell a Hogyan kérdésével is. Ez a legösszetettebb feladat. Ha jól akarod csinálni, akkor érdemes a múltbeli tapasztalataidból kiindulnod, és megvizsgálni, hogy mi az ami eddig működött, és mi az ami nem. Ha már régóta tervezel valamit, és még mindig nem csináltál semmit, akkor mi lehet az oka? Mi húz vissza? Hogyan tudnál ezen segíteni? Mit kellene másképp csinálnod?

Az élettervezés utolsó fázisa mindig a részletek kidolgozása. Itt már akár napi szintre is lemehetsz és feladatokat jelölhetsz ki magadnak, amikkel lépésről lépésre közelebb kerülsz a vágyott cél eléréséhez. 

Néhány hasznos tipp:

  • Az élettervezést érdemes kategóriákra bontanod. Ezeket Te határozod meg aszerint, hogy mi a fontos Neked. A leggyakoribbak a magánélet, munka és a személyes fejlődés. 
  • Először mindig a nagyobb célokat fektesd le, utána foglalkozz a kisebb, könnyebben elérhető célokkal. Máskülönben a kis célokra fogod elaprózni az idődet és az energiádat, miközben az igazán fontos dolgokra meg nem marad. 
  • A terveidet mindig írd le. Ha csak a fejedben van, előbb-utóbb össze fog keveredni, nem fogsz rá emlékezni és átláthatatlanná is fog válni, minél több feladatot kell megcsinálnod. A leghasznosabb, ha élettervező naplót használsz.

Túl nagy feladatnak érzed a tervezést? Akkor segítek Neked megírni, és még kapsz tőlem egy Éves Élettervezőt is ajándékba. Kattints a részletekért!

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

2 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] hogy mit akarsz, mi jó neked, és azt hogyan érheted el. Ehhez pedig készítesz magadnak egy rövidtávú és hosszútávú megvalósítási tervet, mely a képességeidre és a lehetőségeidre van […]

  2. […] Ha kíváncsi vagy, hogy mi kell a tudatos élettervezéshez, akkor olvasd el ezt a cikkemet. […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük