Itt az ideje váltani? Honnan tudod?

,

A változás általában egy rettegett kifejezés, mert egy csomó mögöttes negatív gondolatot társítunk hozzá, mint bizonytalanság, kockázat, félelem az ismeretlentől. Ezért mielőtt egy váltásra akarjuk adni a fejünket biztosak akarunk lenni benne, hogy jól döntünk, valóban nincs más választásunk és most van itt az ideje. Ebben az írásomban szeretném Neked megkönnyíteni ezt a döntést, és leírom, hogy mik azok a jelek, amik egyértelműen azt mutatják, hogy itt az ideje váltani.

Túlélő módban éled a mindennapjaidat

Alig várod minden nap, hogy letudd a dolgaidat, és minél hamarabb befejeződjön a nap. Reggel pedig fáradtan, kedvetlenül ébredsz, és terhesnek érzed, hogy megint egy új nap kezdődik. Ezek egyértelműen arra utalnak, hogy a jelenlegi életed kényszer számodra. A dolgaidat kötelességből teszed, nem pedig azért mert örömmel töltenek el. Amikor meg kell fogalmaznod magadnak, hogy miért csinálod még mindig, és azt mondod, hogy nem tudom, vagy mert meg kell csinálnom, vagy mert nincs más választásom, akkor egyértelmű, hogy az életed tömény szenvedés a jelenlegi formájában. Nagyon megérett a helyzet a váltásra.

Vannak komoly céljaid, de félsz az ismeretlentől

instabil önértékelés

Tisztában vagy vele, hogy másra vágysz, és már azt is tudod, hogy mire, de nem mersz lépni, mert nem tudod mi vár rád. A legtöbb magyar szülő úgy neveli a gyerekét, hogy a biztonságra törekedjen, az önmegvalósítás még mindig egy mumus, amit csak őrült, felelőtlen, kockázatvállaló emberek csinálnak. Pedig megfelelő tervezéssel és átgondolt döntésekkel biztonságosan lehet váltani. Az ismeretlentől való félelem pedig mindig csak az első lépés megtételéig tart, mert utána már nem azon fog járni az eszed, hogy jaj, mi lesz, hanem az éppen aktuális feladatodon. A biztonságos tervezéshez tudok neked segítséget nyújtani itt.

Folyton másoknak próbálsz megfelelni, nem vagy önmagad

Az egyik legárulkodóbb jel arra, hogy itt az ideje váltani, amikor olyan életet élünk, amit más választott nekünk, amivel más kedvében akarunk járni. Gyerekkorunkban a szüleink akaratlanul is szánnak nekünk valamilyen jövőt. Ezt a jövőt pedig általában a saját elszalasztott lehetőségeik, vágyaik, és saját maguk által levont tanulságaik alapján képzelik el nekünk. A probléma ezzel az, hogy a generációk között eltelt időben rengeteget változott a világ, ami akkor igaz és hasznos volt, ma már lehet, hogy pont az ellenkezőjét jelenti. A másik pedig az, hogy mindenkit más tesz boldoggá, és ezt csak akkor élheti meg, ha követi a vágyait. Ha eddig nem ezt tetted, mert meg akartál felelni a családodnak, vagy a külvilágnak, akkor valószínűleg sosem voltál az igazi önmagad. Itt az ideje a váltásnak, ha nem akarod kiégve, depressziósan végezni.

Már alig találsz élvezetet az életben, nincs ami motiváljon

A napjaidat rutinszerűen éled. Csak peregnek egymás után, mint a homokórán a szemek. Nincs semmi amit izgatottan vársz, legfeljebb a szabadságot, amikor többet alhatsz, vagy végre nem kell látnod a főnöködet és a kollegáidat. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy ez már nem lesz jobb, sőt minél tovább süppedsz ebbe az állapotba, annál nehezebb lesz kikeveredned belőle. Az életed akkor folyik egészséges mederben, ha mindig vágysz az újabb célok teljesítésére, ha rendszeresen vannak kisebb-nagyobb sikereid és a környezeted inspirálólag hat rád. Ha nem lépsz most, lehet, hogy a maradék erőd is el fog fogyni, és inkább le fogod magad beszélni arról, hogy valaha is változtass.

Elakadtál

Úgy érzed, mintha csapdába kerültél volna, vagy valami miatt nem tudsz továbblépni. Lehet, hogy a munkádban jutottál holtpontra, de az is lehet, hogy a magánéletedben visszatart valaki. Az egyetlen módja a kijutásnak, ha radikálisan változtatsz.

Úgy érzed, hogy meg kell alkudnod

Tudod, hogy jóval többre lennél képes, jóval többet is elérhetnél, boldogabb lehetnél, mégis visszafogod magad. Habár lehet, hogy megmagyarázod magadnak, hogy kompromisszumot kötöttél, és ezért Te is kapsz cserébe valamit, az áldozat, amit hoztál túl nagy számodra. A saját félelmeid és önbizalomhiányod visszatart attól, hogy megvalósítsd amire képes lennél. Gondolj bele, hogy mennyivel több frusztrációt és stresszt veszel magadra így, mintha belevágnál a változásba, és szembesülnél a félelmeiddel, majd megvalósítanád ami Benned rejlik.

A kiégés jeleit érzed magadon

A kiégés jelei a krónikus fáradtság, a motiválatlanság, állandó rosszkedv, alacsony ingerküszöb, tartós stressz, és rossz fizikai állapot. Amikor valamiért ilyen nagy áldozatot kell hoznod, akkor az a dolog nem igazán Neked való. Ezek a tünetek ugyanis arra utalnak, hogy meg kell erőltetned magad az egészséges határokon túl is. Az életünk célja pedig a kiegyensúlyozottság és a harmónia. Nézd meg, hogy miért ragaszkodsz annyira ahhoz, ami miatt kiégsz, és keresd meg, hogy mi adná meg számodra az elégedettséget és a harmóniát.

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük