Mi a különbség a pszichológus és a coach között? Mikor melyik kell?

Sok helyen találkozhatunk ma már a coaching kifejezéssel, mégis kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan. A legtöbben a coach-ot a pszichológushoz hasonlítják, pedig a kettő nem ugyanaz, sőt alapvetően eltérnek egymástól. De akkor mi a különbség, és hogyan döntheti el valaki, hogy melyikre van szüksége?

Mi az a coaching?

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először, elsősorban a vállalat működésének javítása céljából. Ezek a cégek felismerték, hogy ahhoz, hogy egy vállalat sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a munkavállalók a legtöbbet hozzák ki magukból. Ez pedig úgy érhető el, ha a munkavállalók elégedettek a munkájukkal, jól érzik magukat a vállalati környezetben és kellőképpen motiváltak is. 

A coaching tehát kezdetben arra irányult, hogy megvizsgálja, hogy ezek a feltételek adottak-e egy munkavállalónál, és ha nem, hogyan lehetne ezeket előteremteni. Tehát röviden a coaching célja az volt, hogy megteremtse a hatékonyság feltételeit. Ez az alapelv vezérli ma is a coach-ok tevékenységét. 

A coaching során tehát az ügyfél egy konkrét elakadást vagy problémát szeretne megoldani. Ennek az elakadásnak vagy problémának a megoldása ellenőrizhető és mérhető. Vagyis az ügyfél határozza meg, hogy mikor, milyen feltételek teljesülése esetén tekinthető az adott dolog megoldottnak. A coach feladata pedig az, hogy ezt az állapotot elérje az ügyfél a lehető leghatékonyabb módon. 

A coaching során fontos tényező az idő is. A coaching kezdetén a coach az ügyféllel közösen kijelöl egy határidőt, amire az adott dolgot el kell érni. Ezért a coaching folyamata időben lebontható állomásokból tevődik össze, mely segíti a coach-ot és az ügyfelet is a haladás tisztán látásában, és egyben motivál is a cél elérésére. 

A coaching 80%-ban gyakorlatorientált. Vagyis az adott célt feladatok elvégzésével, aktívan éri el az ügyfél. A cél eléréséért az ügyfél vállalja a felelősséget, ugyanis a szükséges lépéseket neki kell elvégeznie, a döntéseket neki kell meghoznia. A coach pedig kérdések feltevésével segíti őt a célja megvalósításában. A kérdések által az ügyfél szemléletmódja kinyílik, képes lesz a helyzete objektív, több szempontú értékelésére, alternatív megoldások meglátására, és a megvalósításhoz szükséges eszközök, lépések felfedezésére. 

A coaching maradék 20%-a pedig önismeret, ami egy rendkívül hasznos velejárója a coaching-nak. A látásmód kiszélesítésével, a berögzült, visszahúzó szokások alóli felszabadulással az ügyfél önmagát is jobban megérti, felfedezi a tudat alatt benne rejlő gátló tényezőket és azokat képes lesz semlegesíteni. 

A sikeres coaching folyamat végeztével az ügyfél nem csak azt a problémát oldja meg, amellyel megkereste a coach-ot, hanem nagyobb önismerettel és önbizalommal is fog rendelkezni, tisztában lesz a gyengeségeivel és tudni fogja azokat megfelelően kezelni, valamint képes lesz az erősségeit a lehető leghatékonyabb módon kiaknázni. 

Mit csinál a pszichológus?

A pszichológus ezzel szemben mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik. A pszichoterápiás folyamat célja, hogy a páciens jobban érezze magát, melyhez a pszichológus, vagy pszichoterapeuta speciális terápiás módszereket használ. 

A pszichoterápiás folyamatnak tipikusan nincs meghatározható határideje. A terápia eltarthat néhány héttől akár évekig is. A gyógyulás ideje nem látható előre, mert berögzült tudatalatti minták, hiedelmek, szokások feloldása és tudatosítása szükséges hozzá, amely minden embernél egyéni idő alatt megy végbe. 

A pszichoterápia során mélylélektani kérdések merülnek fel, amelyek gyakran erős érzelmeket válthatnak ki a páciensből. A folyamatban jelentős szerepe lehet a múltbéli emlékek visszaidézésének, eddig elrejtett, elfojtott gondolatok, érzések felszínre hozatalának. 

A coach sosem megy és nem is mehet ilyen mélyre az érzelmek és emlékek terén. A coach a problémák gyakorlati megoldását segíti elő, mely elsősorban konkrét feladatok elvégzésével, gyakorlati úton érhető el.

Coach vagy pszichológus?

Tehát ha el szeretnéd dönteni, hogy inkább coach-hoz, vagy pszichológushoz menjél-e, akkor tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Van-e egy konkrét problémám, amit meg szeretnék oldani (coach), vagy inkább az érzelmi, vagy mentális közérzetemen szeretnék javítani (pszichológus)?
  • Valamilyen pszichés problémában keresek segítséget, mint depresszió, pánik roham (pszichológus), vagy gyakorlati probléma megoldásában, mint karrierváltás, életcélok megtalálása és tisztázása (coach)?
  • Jobban esne csak az érzelmeimről beszélni vagy egy komoly érzelmi traumát feloldani (pszichológus), vagy inkább aktívan meg szeretnék valósítani egy célt (coach)?

Remélem, hogy most már tisztán látod a különbséget és sikerül eldöntened, hogy mire is van szükséged. Ha szeretnél többet megtudni a coachingról, és, hogy hogyan válaszd ki a Neked megfelelő coach-ot, akkor olvasd el ezt a bejegyzésemet is!

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] coach és a pszichológus között az az alapvető különbség, hogy a coach gyakorlat orientált és egy konkrét cél meghatározott időn belüli […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük