Ki az a coach és mit csinál? Kell nekem coach?

Ma már sok helyen találkozhatunk coachokkal. A Facebook-on, a munkahelyünkön, vagy akár az ismeretségi körünkben is. Annak ellenére, hogy ez a szakma egyre elterjedtebbé válik Magyarországon, mégsem teljesen egyértelmű mindenki számára, hogy mit takar. Ebben a blogcikkben válaszolok minden olyan kérdésre, amit a coach-okról és a coaching-ról tudni kell.

Ki az a coach?

A coach az a személy, aki egy adott cél eléréséhez nyújt segítséget, miközben elősegíti az ügyfele személyes fejlődését is. A coach tekinthető egyfajta teljesítmény menedzsernek, aki kihozza az ügyfélből azokat a képességeket, amikkel az képes lesz a vágyott célját elérni. A coach soha nem dönt az ügyfél helyett, nem erőltet rá semmilyen megoldást és nem is mondja meg a tutit. Ugyanis ezzel nem azt tenné, ami az ügyfélnek a legjobb. Viszont lehetővé teszi, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

Milyen coachok léteznek?

A coachok két leggyakoribb fajtája a life és a business (másnéven: üzleti) coach. Ez két külön szakma, melyekhez különfajta képzés is társul. A life coach személyes elakadások megoldásával, célok megvalósításával foglalkozik, a business coach pedig tipikusan vállalati környezetben dolgozik, és a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A személyes coachingnak vannak még speciális ágai, melyek nevében benne foglaltatik, hogy mivel foglalkoznak, mint a párkapcsolati coach, egészség coach, életmód coach, stb. Ők alapjaiban a life coach-hoz hasonló módszertannal dolgoznak kiegészítve az adott területhez kapcsolódó technikákkal.

Mi az a coaching?

A coaching egy irányított beszélgetés, melynek során a coach az ügyfelet kérdések feltevésével segíti egy konkrét cél megvalósításában. A kérdések által az ügyfél szemléletmódja kinyílik, képes lesz a helyzete objektív, több szempontú értékelésére, alternatív megoldások meglátására, és a megvalósításhoz szükséges eszközök, lépések felfedezésére. 

Miben más a coach, mint a pszichológus?

A coach és a pszichológus között az az alapvető különbség, hogy a coach gyakorlat orientált és egy konkrét cél meghatározott időn belüli megvalósításában segít. A pszichológus pedig mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik.

Mi történik egy coaching konzultáción?

Az ügyfél határozza meg, hogy milyen célt szeretne elérni. A coach-al először felmérik a kiinduló helyzetet, a körülményeket és a lehetőségeket, majd kidolgozzák a megvalósítás menetét és hogy hogyan fogja az ügyfél a felmerülő nehézségeket, buktatókat kezelni. A coach minden konzultáció végén ad valamilyen házi feladatot, mely segít az ügyfélnek a haladásban és a fejlődésben.

Miért hasznos egy coaching konzultáció?

Minden coaching konzultáció alkalmával fejlődik is az ügyfél, mert a coach segíti, hogy kihozza magából a legjobbat, és felfedezze a benne rejlő képességeket, amiket megtanul eddig nem ismert módokon kiaknázni. A coaching ezáltal önbizalmat is ad. Ezen kívül az ügyfél képes kilépni eddigi rögzült szemléletmódjából és megérteni a problémák összetettségét, valamint képes új, hatékonyabb módokon is gondolkozni, mely megmarad a coaching konzultációk befejeztével is.

Hány alkalom kell a coachingból átlagosan?

Ez elsősorban a problémától vagy a céltól függ. 3 alkalom alatt nincs sok értelme, ugyanis ahhoz, hogy a cél eléréséhez szükséges folyamatok beinduljanak és lássuk azok eredményét is (amin szükség esetén tudunk változtatni is), kell idő. Átlagosan 6 alkalom elég szokott lenni ehhez a teljes folyamathoz, de van hosszabb, követéses coaching is, ami egy komolyabb önfejlesztési folyamatot is magában foglal.

Mennyi idő után jelentkezik a coaching haszna?

A coaching már az első konzultáció után nagyon hasznos, mivel az ügyfél már az első alkalom után sokkal tisztábban fogja látni a problémáját, ami egyúttal új hajtóerőt és lelkesedést is ad. A legtöbb esetben az ügyfél önismerete is megnő.

Mennyire kerülnek felszínre bizalmas, esetleg kellemetlen információk?

A coaching során az ügyfél dönti el, hogy mit akar megosztani. Semmi olyan információt nem kell megosztania magáról, ami kellemetlen érzéseket vált ki belőle. Ezen kívül, a coach mindent bizalmasan kezel, amit megosztanak vele. Ami a konzultáción elhangzik nem kerül tovább.

Hol és milyen keretek között zajlik egy coaching konzultáció?

A coaching konzultáció során csak az ügyfél és a coach van jelen. Ennek formája választható. Lehet kérni személyes találkozást, vagy online beszélgetést az ügyfél által preferált platformon (Skype, Messenger stb.).

Kell nekem coach?

Ahhoz, hogy el tudd dönteni szükséged van-e coachra, gondold át, hogy a következő szempontok igazak-e rád és a helyzetedre. Ha bármelyik is igaz, akkor Neked pont egy coach tud segíteni.

  • Elakadtam egy konkrét kérdésben/helyzetben és egyedül nem tudom megoldani.
  • Szeretnék praktikus megoldást találni egy problémára vagy egy cél elérésére.
  • Szeretnék támogatást és motivációt egy külső személytől, hogy ki merjek lépni a komfort zónámból.
  • Nem tudok/nem merek dönteni egy helyzetben vagy ugyanazokat a gondolati köröket futom le és nem jutok egyről a kettőre.
  • Van egy fontos célom, de ahhoz, hogy megvalósítsam, szükségem van folyamatos visszajelzésre és az önbizalmam növelésére.
  • A félelmeim visszatartanak a célom megvalósításától, de tisztábban látnék ha egy külső személlyel meg tudnám őket beszélni.

Hol találok coach-okat?

Coach-ot legkönnyebben internetes keresőn keresztül tudsz találni, vagy ajánlás alapján. Ha érdekel a coaching, akkor ezen az oldalon tudsz kérni egy ingyenes elő-konzultációt, amin eldöntheted, hogy Neked való-e és belevágnál-e komolyan. Ha még szeretnél többet olvasni a témáról, akkor nézd meg ezt a bejegyzésemet is.

Milyen coach-ot válasszak?

Ha nem vállalati, hanem személyes célra szeretnél coach-ot, akkor Neked mindenképpen life coach kell. Azon belül pedig válassz olyat, aki olyan speciális területtel foglalkozik, ami pont a Te problémádhoz/helyzetedhez passzol. Ha például életút váltás vagy újrakezdés kapcsán szeretnél segítséget, akkor jelentkezz itt.

Mennyibe kerül egy coaching?

A coach-ok ára elég változatos lehet. Vannak egész extrém esetek is, akik óránként akár 100.000 Ft-ot is elkérnek. De az átlag coaching konzultáció 10-12.000 Ft körül mozog. A coach-ok szoktak ajánlani több alkalmas csomagokat is, ezeket érdemes megnézned, vagy rákérdezned. 

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Remélem, hogy most már tisztán látod a különbséget és sikerül eldöntened, hogy mire is van szükséged. Ha szeretnél többet megtudni a coachingról, és, hogy hogyan válaszd ki a Neked megfelelő coach-ot, akkor olvasd el ezt a bejegyzésemet is! […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük