Mi az az élettervező napló? Miért hasznos?

,

Az élettervezés az önfejlesztésre és az életcélok megvalósítására szolgáló technika, melynek legfontosabb eszköze az élettervező napló. A következőkben megmutatom miért lehet hasznos számodra, és hogyan készíthetsz magadnak ilyet.

Miért hasznos az élettervező napló?

Néhány évtizeddel ezelőtt még fel sem merült, hogy az életünket nem egy mindenki által megszokott és használt séma alapján fogjuk élni: iskola, szakma választás, munkahely, házasság, család, nyugdíj. Amióta viszont megnőtt a lehetőségek száma, és az életkor sem lehet kifogás, nem mindegy, hogy mit kezdünk a földi időnkkel. Ha szeretnénk a legjobbat kihozni belőle, akkor tudatosan kell terveznünk. 

Nem mindegy viszont, hogy a tervezést hogyan csináljuk. Sokan eljutnak odáig, hogy meg akarják tervezni az életüket, de abba a hibába esnek, hogy csak fejben képzelik el a terveiket. Ezzel az a probléma, hogy ami csak fejben van, az követhetetlen, és minél összetettebbé válik, annál könnyebb elveszni benne.

Ami viszont még ennél is nagyobb probléma, az az, hogy ami fejben van, az egy elképzelt dolog és ezért nem tud átalakulni konkrét cselekvéssé.

Ezért van szükség élettervező naplóra.

Az élettervező napló segít magad előtt látni a feladataidat, és be is tudod őket ütemezni határidőre, így lesz rajtad pozitív értelemben egy nyomás, hogy megvalósítsd őket. Emellett segít az önfejlesztésben is, mert napról napra írhatod a tapasztalataidat, tanulhatsz a hibáidból, a kapott visszajelzésekből, és utólag visszanézve láthatod, hogy mennyit fejlődtél korábbi önmagadhoz képest, ami erős hajtóerőt tud adni a céljaid folytatásához a jövőben. 

Hogyan készíts élettervező naplót?

Élettervező naplót készíthetsz sokféleképpen, de ha nem tudod hogyan indulj el, vagy jól jönne egy bevált minta, akkor megosztom Veled az én módszeremet.

Oszd 4 részre az élettervezőt. Az első rész egy évértékelő, ami arra szolgál, hogy felmérd mit tanulhatsz az előző évedből. Milyen sikereid voltak, és miben kell még fejlődnöd, így ezeket a hasznodra tudod fordítani a következő évben. A második rész egy hatékonyság tervező, ami segít átlátni, hogy mik hátráltattak eddig, és segít megtalálni azt a módot, ahogy a legjobban el tudod érni a céljaidat.

Ezt követi egy éves általános tervező, amiben magad előtt láthatod az éves céljaidat, rangsorolni is tudod őket, valamint meg tudod időben tervezni a megvalósításukat. Az utolsó rész pedig egy naptár, melynek segítségével az év minden egyes napjára tudsz tervezni, és értékelni is tudod magad napról napra. 

Az évértékelő szakaszban át kell gondolnod az előző évedet magánélet, munka és személyes fejlődés szempontjából. Írj magadnak kérdéseket, amik alapján megláthatod mit értél el, és mit tanulhatsz a kudarcaidból. Pl.: Mit értél el a céljaidból? Mire vagy büszke? Mit tanultál belőlük? Végül pedig egy 10-es skálán értékeld mennyire voltál elégedett az adott területtel az életedben az elmúlt évben. Ha alacsony számot adtál, akkor ez figyelmeztetés, hogy erre a területre a következő évben jobban oda kell majd figyelned.

A hatékonyság tervező szakaszban kicsit részletesebben meg kell vizsgálnod, hogy mik nem működtek eddig, milyen rossz szokásaid vannak, mivel hátráltatod magad. Először is határozd meg a legfontosabb céljaidat, majd írd le milyen dolgok veszik el az időd, az energiád, mi az amit halogatsz vagy nem haladsz úgy, mint szeretnéd, mi történik amikor elhavazódsz, milyen feladatok torlódnak fel, hogyan lehetne ezen segíteni stb.

Az éves terv szakaszban ismét három részre bontva tudsz tervezni: magánélet, munka, személyes fejlődés. A céljaidat 3 szinten kell meghatároznod fontosságuk szerint. Az elsődleges célod, ami a legfontosabb és elsőbbséget élvez a többivel szemben. A másodlagos cél kevésbé fontos, ezért háttérbe szorulhat az első mellett, de azért foglalkozol vele. A harmadlagos cél pedig az, ami még ráér. Jó lenne megvalósítani, de nem dől össze a világ, ha nem sikerül.

A tervezésben fontos az is, hogy miért csinálod, ugyanis ez tud majd hajtóerőt adni, amikor nehezebb időszakok jönnek. Minden komoly célnak van egy mögöttes érzelmi jelentése is. Ezt kell megtalálnod. Például a munkában többnyire azért szeretnénk előrelépni, mert szeretnénk növelni az önbecsülésünket, vagy kivívni a környezetünk elismerését. Ha erre gondolsz, az sokkal motiválóbb tud lenni, mint a pénz, vagy a pozíció neve.

Végül jöhet az éves naptár. Az óránkénti beosztáson kívül minden napra megtervezheted, hogy mi a 3 legfontosabb célod és kipipálhatod, ha sikerült teljesítened őket. Motivációnak írd le a napi eredményeidet, tanulságnak pedig a kapott visszajelzéseket. Amit pedig nem sikerült teljesítened, azt vizsgáld meg, és írj magadnak egy üzenetet a következő napra, ami segít, hogy a következő napod sikeresebb legyen, mint az előző.

Túl fáradtságosnak érzed az élettervező napló megírását? Most kaphatsz tőlem egyet ajándékba. Kattints ide a részletekért!

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ha kíváncsi vagy, hogy mi kell a tudatos élettervezéshez, akkor olvasd el ezt a cikkemet. Ha pedig szeretnéd tudni, hogy mi az az élettervező napló és miért hasznos, akkor olvasd el ezt a cikkemet. […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük