Amit nem tanítanak neked a párkapcsolatról – Így élik meg a férfiak az ismerkedést, párkapcsolatot és a konfliktusokat

, ,

Három férfi, három különböző élettapasztalat, egy baráti társaság. Szokásos péntek esti összejövetelükön látogattam meg őket, aminek keretében őszintén elbeszélgettünk a nőkről.

“Ha egy férfi azt mondja, Csinos vagy ebben a ruhában, akkor azt azért mondja, mert csinos vagy ebben a ruhában…”

Hatodik kerületi, hangulatos kávézó. Itt találkoztam Lacival, Ábellel és Botonddal, hogy leplezetlenül elmeséljék mit gondolnak és éreznek a férfiak a nők iránt első látásra, barátként és párkapcsolatban. Elsőnek Laci (39) érkezik széles mosollyal az arcán. Tíz hónapja komoly kapcsolatban él. Gyermeknevelőként dolgozik, imádja a munkáját, és nagy lelkesedéssel beszél arról, mennyire boldog lenne apaként. Néhány perc múlva Ábel (35) és Botond (41) is megérkeznek. A pultnál azonnal megkapják a szokásos délutáni kávéjukat, és egymásnak vicceket mesélve ülnek le az asztalhoz. A jelenleg egyedülálló Ábel zongorista, és emellett tanít is. Büszkén beszél külföldi turnéjáról, amiről nemrég érkezett haza. Ábel mondandójába Botond időnként belesző egy-egy sziporkázó szóviccet. Nyelvészként mesterien csűri csavarja a szavakat. Botond évekkel ezelőtt vált el. Házasságából született fiára és lányára nagyon büszke. A viccekkre aztán a többiek is rákontráznak, így már sokáig én sem állhatom meg nevetés nélkül.

Szerelem, barátság, szerető

Megragadva a jó hangulatot, rögtön a közepébe vágunk a beszélgetésnek. A fiúk mondandójából kiderül, hogy a kapcsolatok és a nő ismerősök mindennapos téma közöttük. A közös társaságba sok lány is tartozik, akikkel hosszú évek óta tartó igaz barátság köti össze őket. A férfi-női barátságról egybehangzóan állítják, hogy létező dolog. Persze előfordult már velük, hogy egy ilyen kapcsolatban valamelyikük többet akart, de általában a kölcsönös baráti érzelem a jellemző.  A csak szexre épülő kapcsolatok ezzel szemben már nem tudnak működni. Ilyenkor előbb vagy utóbb egyikük elkezd érzelmileg is ragaszkodni, még akkor is, ha kezdetben úgy érzik, hogy nem akarnak mást.

Hogy mi lesz egy kapcsolatból, nagyon sok mindenen múlik egy férfi esetében.

“Egy nőben elsősorban az fog meg, hogy mennyire kíváncsi a világra – magyarázza Ábel. Fontos, hogy amikor beszél velem, mennyire tud rám figyelni, mennyire érdeklődő.”

“Nagyon kiábrándító, ha egy nő másnak akar látszani, vagy meg akar felelni, és a tekintete beszélgetés közben ide-oda jár azt figyelve, hogy milyen hatással van másokra.” – egészíti ki Laci.

Ez például erősen megnyilvánul az öltözködésben is. A nők tévesen azt hiszik, hogy egy férfinak a feltűnő vagy kivágott ruha tetszik, pedig igazából az, ha az a ruha, amit a nő visel összhangban van a testalkatával, kisugárzásával, személyiségével.

“Ez persze csak a kezdet – folytatja Ábel. Először is meg kell lennie a kémiának két ember között. Enélkül nem működhet egy párkapcsolat. A dolog aztán attól tud komolyabbra fordulni, ha van közös érdeklődés, és nagyjából azonos az intelligencia szint. Hosszabb távon pedig már szükséges, hogy a két ember inspirálja is egymást.”

“Az ellentétek vonzása egy párkapcsolatban csak akkor működik, ha az egyik szereti levinni a szemetet, a másik pedig szereti feladni a számlákat – viccelődik Botond. Egy házasságban elengedhetetlen a hasonlóság, és hogy a két ember egy irányba tartson és azonos nyelvet beszéljenek”.

”Találd ki, hogy mi a bajom.”

A fiúkat ezek után a férfi-női kommunikációról faggatom. Egy párkapcsolatban a nőknek a férfiakhoz képest nagyobb igényük van rá, hogy kimondják, hogy szeretik őket. Ha a férfi nem mondja ki, miből tudhatja egy nő, hogy a férfi őszintén szereti, és nem csak játszik vele? “Nagyon fontos, hogy a nő hagyjon időt a férfinak – válaszol Ábel. A férfiak többségét rettenetesen irritálja, ha egy nő elkezdi kiprovokálni, hogy mondja ki, hogy szereti. Ez a férfi számára azt jelenti, hogy a nő nem érzi, hogy hol tart egy kapcsolat. Nagyon sok nő ismerősöm attól vált kiábrándulttá, hogy akkor is kierőltette a bókolást a férfiból, amikor az nem volt őszinte. Ez a bizalmatlanságnak olyan megnyilvánulása a nő részéről, ami előbb-utóbb egy kapcsolat végét is előidézheti. Én jelenleg egyedülálló vagyok, de ebbe a problémába többször is belefutottam. Egy férfi leginkább azzal mutatja ki a szerelmét, hogy a nő kedvében akar járni és megtesz érte amit tud.” “Ha egy nő korábban csalódott egy férfiban, akkor se álljon hozzá úgy egy másik kapcsolathoz, hogy bizalmatlan – magyarázza Botond. Egy férfinak rendkívül bosszantó, ha neki folyton bizonygatnia kell a nő felé, hogy tisztességes, vagy, hogy nem olyan, mint az előző pasija. A párkapcsolatok megromlásáért vagy az elhidegülésért legtöbbször a bizalmatlanság a felelős, ami például együtt jár a gyakori féltékenykedéssel, ellenőrzéssel.”

“Ha egy nő bizalmatlan, akkor az a legcélszerűbb, ha az adott dolgot, ami kiváltotta, konkrétan megbeszéli a férfival – teszi hozzá Laci. A legkiábrándítóbb dolog, ha egy nő úgy áll hozzá, hogy “”Találd ki, hogy mi a bajom.”” Amikor valami bánt egy nőt, ahelyett, hogy elmondaná, szurkálódik, beleköt valami másba, vagy ha megkérdezzük, mi a baja, azt feleli, hogy semmi.”

A nagydumás Botond belemerül a kommunikáció problémáiba. Ez az a téma, amire mind a hárman hevesen reagálnak.

“A nők sajnos nem értik, hogy ha egy férfi azt mondja, Csinos vagy ebben a ruhában, akkor azt azért mondja, mert csinos vagy ebben a ruhában, nem pedig azt akarja vele kifejezni, hogy a tegnapi ruhád rosszul állt rajtad. A nők szeretik túlkombinálni a dolgokat fejben. Habár nagy érzelmi intelligenciával rendelkeznek, jó ha különbséget tudnak tenni az érzés és a megérzés között. A nők tévesen azt gondolják, hogy mindent megéreznek, ettől könnyen bele tudnak képzelni valamit egy adott helyzetbe, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal. Mire kiderül, hogy nem úgy volt, addigra már a dolgok elmérgesedhetnek.”

“Az sem mindegy, hogy hogyan tálalnak egy problémát nekünk – veszi át a szót Ábel. A férfi ego a nőihez hasonlóan elég sérülékeny és nem szeretjük, ha kijavítanak bennünket, ezért arra van szükségünk, hogy figyelmesen, segítő szándékkal mondják meg, ha valamit rosszul csinálunk. Egy férfit azzal lehet legjobban megbántani, ha a konkrét probléma helyett egy gyengeségét hánytorgatják fel neki, mert ezzel azt éreztetik vele, hogy nem férfi a nő szemében, vagy a nő lenézi. Erre a férfi általában úgy reagál, hogy visszasérti a nőt, és kezdődik a veszekedés. Ugyanakkor az sem jó, ha a nő azért nem mondja el a problémát, mert attól fél, hogy megbántja a férfit.”

“Ez nemcsak párkapcsolatokra igaz – magyarázza Laci. Ha még kellemetlen is kimondani a dolgokat, megéri, mert ebből lehet épülni, és legalább nem görgetjük magunk előtt a problémát. Minden kapcsolatban szükség van visszajelzésre.”

Az ideális nő

A kommunikációs problémákat kivesézve rátérünk arra, kinek milyen az ideális nő. Egyből előtörnek a viccek és a szópoénok, de aztán visszakomolyodva Laci válaszol elsőként.

“Nekem az a fontos, hogy az illető legyen egyszerre a párom, a barátom, a lelkitársam és a szeretőm is.”

“Az az ideális, ha van kellő bizalom és nincs ego harc vagy bizonyítási kényszer” – folytatja Ábel. Majd Botond adja meg a végszót:  “Azt hiszem, hogy nem ideális nő van, hanem ideális kapcsolat. Az a fontos, hogy két ember mit hoz ki egymásból, és felfelé vigyék, ne pedig lehúzzák egymást. Ehhez két dolog kell mindkét fél részéről. Az egyik, hogy odafigyel magára, a másik, hogy odafigyel a másikra. Ezen kívül, ha csak az egyik ember részéről van igyekezet, akkor sajnos nem az a fél fogja felemelni a másikat, hanem ellenkezőleg, a másik fogja őt lehúzni. A kapcsolatba való befektetésnek kölcsönösnek kell lennie.”

Itt be kell fejeznünk beszélgetésünket, mert Ábelnek találkozóra kell mennie, a kávézóba pedig megérkezik Botond egy éve nem látott jóbarátja, akivel sok megbeszélnivalójuk van, Lacit pedig várja kedvese, akivel vacsorázni indulnak. Az estének ezzel részükről még nincs vége. Pár óra múlva újra találkoznak a nagyobb baráti körrel és elindulnak múlatni az éjszakát, ahogy péntekenként szokták.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük