Hogyan győzd le az ismeretlentől való félelmedet?

,

A félelem az ismeretlentől az egyik legbénítóbb érzés. Nem tudjuk mi vár ránk, mi fog történni, ha feladjuk az eddigi megszokott, biztonságos kereteinket. Félünk, hogy rossz döntést fogunk hozni és már nem lesz belőle kiút, vagy nem tudjuk visszacsinálni, amit feladtunk érte. Olvasd el a következő néhány tippet, és megtudod, hogyan legyél úrrá a félelmeiden és válts biztonságosan az ismeretlen tényezők ellenére is.

Miért félelmetes az ismeretlen?

Az evolúció során úgy fejlődött az idegrendszerünk, hogy a biztonságra törekszünk. Az ősember megtanulta, hogy egy ismeretlen helyzet akár az életébe is kerülhet. Amikor még a vadonban éltünk és vadászó, gyűjtögető életet éltünk, könnyen előfordulhatott, hogy rossz helyre tévedtünk és váratlanul egy vadállattal szemben találtuk magunkat. Ilyenkor már nem sok esélyünk maradt a túlélésre. Az ember tehát megtanulta, hogy több esélye van életben maradni, ha ismeri a környezetét és csak kiszámítható helyzetekbe megy bele. 

Ez a tapasztalat bevésődött az agyunk ősi rétegeibe és még ma is velünk van. A félelem érzését ugyanis pontosan az agyunk ősi része generálja. Ez egy automatikus reakció, ami mindaddig veled van, amíg a jövőt ismeretlennek és kiszámíthatatlannak érzékeled. Mivel az evolúció arra tanított, hogy a kiszámítható helyzetek biztonságosak, ezért az ismeretlentől való félelmedet is úgy győzheted le, ha kiszámíthatóvá teszed a jövőt, amennyire lehet. 

Alapozz a képességeidre

Amikor megbénít a félelem az ismeretlentől, nem jut eszünkbe, hogy máskor is volt már ilyen az életünkben. Máskor is megoldottunk már nehéz helyzeteket, máskor is megszoktunk új dolgokat és még mindig élünk és itt vagyunk. Azokat a képességeket, amiket akkor használtunk most is birtokoljuk. Mindenkinek más az erőssége, de mindenkiben van egy-két dolog, amire támaszkodhat.

Ha nem is tudod pontosan, hogy mi vár rád a jövőben, azt tudod, hogy milyen képességeid vannak, amivel meg tudod oldani a problémákat. Tehát gyűjts össze magadnak egy felmentő sereget azokból az képességeidből, amik át fognak lendíteni a nehézségeken. Ezért most írj egy listát arról, hogy mik azok az erősségeid, amikre támaszkodhatsz az új helyzetekben. Mindegyik kezdődjön úgy, hogy “Bízom magamban, hogy…”. Ilyenek lehetnek például: Bízom magamban, hogy idejében felismerem a problémákat. Bízom magamban, hogy kitartó vagyok. Bízom magamban, hogy kreatív ötleteim vannak. Bízom magamban, hogy előbb-utóbb mindig megtalálom a megoldást. Bízom magamban, hogy jól ki tudom beszélni magam a kellemetlen helyzetekből.

Ezen kívül összeszedhetsz olyan dolgokat is, amik nem rajtad múlnak, de segítségül hívhatod őket. Ilyen lehet például egy volt tanárod, a legjobb barátod, egy tudásbázis, egy szakember stb.

Tervezz

A másik dolog, amivel kiszámíthatóvá teheted a jövődet, az a tervezés. A tervezés ad egy alapvető kalkulációt, és ad egy hozzávetőleges időbeli és anyagi iránymutatást. Tehát nem az a cél, hogy legyen egy tűpontos forgatókönyved, mert az hiábavaló próbálkozás lenne, hanem az, hogy ne a fantáziáddal akard bejósolni a várható dolgokat, hanem minél inkább a valóságra alapozva. Legtöbb esetben azért nem szeretünk tervezni, mert amíg nem látjuk magunk előtt a száraz tényeket, addig megvan az esély arra (legalábbis gondolatban), hogy szebbnek és könnyebbnek látjuk a vágyaink elérését. Ilyenkor kérdezd meg magadtól:

Mi az amivel félek szembesülni? Mi az, amiről nem akarok tudomást venni?

Tudni a valóságot sokkal jobb, mint téves elképzelésekbe ringatni magunkat, ugyanis csak a valósággal tudunk kezdeni valamit. Csak a valós problémákkal tudunk megküzdeni, csak a valós dolgokhoz van lehetőségünk hozzányúlni. Amíg viszont csak egy fantáziaképpel állunk szemben, addig lehet, hogy ideiglenesen elkerüljük a nehézségekkel való szembesülést, de semmi ráhatásunk nincs a dolgok kimenetelére. Ezzel még ráadásul meg is hosszabbítjuk azt a jelenlegi állapotot, amin szeretnénk változtatni. 

Ha kihagyjuk a tervezést, akkor pontosan a legrosszabb álmunk fog valóra válni, amiért alapvetően félünk az ismeretlentől. Vagyis veszélyes helyzetbe kerülünk, amibe belebukunk. A “Majd lesz valahogy”, meg a “Szerintem lesz elég pénzem vagy időm rá” gondolkodásmód 10-ből 10 esetben oda vezetnek, hogy az utolsó pillanatban, amikor már döntenünk kellene, vagy már készen kellene lennünk valamivel azzal szembesülünk, hogy totálisan elszámítottuk magunkat, a valóság a közelében sincs annak, amit elképzeltünk, és ilyenkor összeomlik minden, vagy hozunk egy sor elhamarkodott döntést, ami nem azt a célt fogja támogatni amiért az egész dolgot elkezdtük, hanem csak arra lesz jó, hogy túléljük valahogy.

Ez pedig utólag igazolja majd az ismeretlentől való félelmedet, ami arra fog ösztönözni, hogy legközelebb elégedj meg a jelenlegi, rossz helyzeteddel és ne próbálj meg rajta változtatni. 

Tervezd meg a sikereidet!

A tervezés sok számolgatást és utánajárást igényel, mert amennyire lehet, fel kell mérned, hogy reálisan mire számíthatsz. Amit nem tudsz tapasztalatból, annak pedig utána kell nézned külső forrásból. A legnagyobb hiba, amikor nem a céljaid vezérlik, hogy mit csinálsz, hanem a pánik, és a problémák folytonos, utólagos rendbetétele. Mindig lesznek meglepő helyzetek, a számításaid ellenére is. De ha már a várható dolgok két harmadát ki tudod jól kalkulálni, nem fogsz vészesen elúszni és nem fog az energiád a vészhelyzeti megoldásokra elmenni. Te maradsz alapvetően a helyzet ura. 

Hidd el, megérni belefektetni az energiát az elején a tervezésbe. Te magad is nyugodtabb leszel, és sokkal inkább úgy alakíthatod a végkimenetelt, ahogy neked a legjobb. 

Így motiváld magad a félelmeid ellenére

Végül, ha azt érzed, hogy annyira erős benned a félelem, hogy inkább feladnád az álmaid megvalósítását, akkor tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

Mi az ára annak, ha nem valósítom meg az álmaimat? Milyen lesz az életem 1 év, 5 év, 10 év múlva? Miért fontos nekem, hogy megvalósítsam ezt a célomat? Miért kezdtem bele? Mit jelent számomra, ha elérem a célomat? 

Majd pedig képzeld el részletesen az életedet, hogy milyen lenne, ha elérnéd azt a célt, amit kitűztél magadnak. Színezd ki minél jobban és éld bele magad, mintha már megtörtént volna.

Meglátod, hogy ezektől a kérdésektől és jövőképtől alaposan meg fog nőni a motivációd, mert lesz egy erős késztetés benned ahhoz, hogy megvalósítsd a célodat. Ezt akár többször is elvégezheted amikor kicsit kezdesz meginogni, vagy a félelmek kezdenek újra eluralkodni rajtad.

Kérdésed van? Tedd fel lentebb a hozzászólásban.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk, küldd el neki is!

1 hozzászólás

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] félelmeim visszatartanak a célom megvalósításától, de tisztábban látnék ha egy külső személlyel meg tudnám őket […]

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük