3 hiba, amibe könnyen beleeshetsz egy nagy váltás során

,

Amikor egy komoly váltás megy végbe az életünkben, természetes, hogy érzékennyé, sőt sebezhetőkké válunk. Ilyenkor ugyanis elhagyjuk a biztonságot és egy kicsit kiszolgáltatjuk magunkat az ismeretlennek. Mivel az elején még nincsenek eredményeid, az egyetlen dolog, amire ilyenkor támaszkodhatsz, az a hited, hogy jól csinálod, és, hogy a dolgok jól fognak alakulni. Mivel ez nem egy kézzelfogható dolog, ezért a külső körülmények könnyen kizökkenthetnek ebből a pozitív állapotból. Megmutatom mi az a 3 leggyakoribb hiba, amibe ilyenkor beleeshetsz, és azt is, hogy hogyan védd ki őket.

Elveszíted a hited önmagadban

Az élet törvényszerűsége, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan tervezzük őket. Ezt megszokott körülmények között sokkal könnyebben tudjuk tolerálni, mert minden más stabil körülöttünk. Azonban amikor váltasz, mindig kockázatot is vállalsz, és még ha nem is mondod ki, ott van a fejedben, hogy rosszul döntöttél és nagy árat fizethetsz érte. Nincs veled semmi baj, ha így gondolod. A biztonság az egyik legalapvetőbb szükségletünk. A probléma akkor van, ha egy nehézség miatt elkezded magadat kritizálni és odáig jutsz, hogy egyszerűen alkalmatlan vagy, vagy nem vagy elég ahhoz, hogy megvalósítsd a vágyadat.

Ennél rosszabbat nem is tehetnél. Ugyanis amikor önmagadat elégtelennek könyveled el, azzal gyakorlatilag keresztet vetettél az álmaidra. Egy problémát csak úgy tudunk megoldani, ha elhisszük, hogy az a dolog megváltoztatható. Amikor azt hiszed magadról, hogy elégtelen vagy, azzal azt is kijelented, hogy nem vagy képes fejlődni, változni és változtatni. Ezt a fajta merev gondolkodást rögzült szemléletnek hívják, és gyakorlatilag a bukás garantált receptje ellentétben a fejlődő szemlélettel, ami pedig lehetővé teszi azt, hogy a hibáinkból tanuljunk és ne vegyük véglegesnek és megváltoztathatatlannak a sikertelenséget.

Ahhoz, hogy tovább tudj lépni egy nehézség után, fejlődő szemlélettel kell rendelkezned. Ha ez megvan, akkor pedig arra van szükséged, hogy csökkentsd a lelki terhet magadon. Ezt leginkább úgy teheted meg, hogy mindig csak a következő lépésre koncentrálsz. Ha ezt teszed, akkor nem fog kiborítani az, hogy még milyen messze vagy a célodtól, és hogy ez a nehézség mennyire visszavetett téged. Ha csak a következő lépésre koncentrálsz, akkor előbb-utóbb jön egy sikerélmény, ami helyre teszi a lelki egyensúlyodat és új lendületet ad. Vedd természetesnek, hogy a dolgok néha balul fognak kiütni. Te csak csináld tovább, és ha kell, módosíts!

Terv nélkül akarsz elindulni

A siker kulcsa nem csak a befektetett munka mennyiségétől függ, hanem sokkal inkább az okosan végzett munkától. Amikor úgy kezdesz neki a váltásnak, hogy nincs előtted elejétől végéig, hogy mit, mikorra és hogyan fogsz megvalósítani, akkor szinte garantált a kudarc. Ugyanis azt fogod csinálni, hogy belevágsz az első dologba ami az eszedbe jut, csinálgatod, de egy idő után elfáradsz, mert nem jön az az eredmény amit vártál. Ez azért van, mert nem folyamatban gondolkozol. A célodhoz vezető utat egymásra épülő lépésekből kell felépítened. Ha csakúgy belekezdesz az első dologba ami az eszedbe jut, az a dolog nem fog elvezetni sehova, nem tudsz hozzá kapcsolni további lépéseket, és lehet, hogy még nem is jött el az ideje.

Például tegyük fel, hogy vállalkozni szeretnél és ehhez szükséged van egy weboldalra. Még nem tervezted meg a vállalkozásindítás folyamatát, nem tudod, hogy mi mindenre lesz szükséged a beindításhoz, nem tudod mennyit kell kezdetben befektetned, mennyi időre lesz szükséged, stb. Csak azt az egyet tudod, hogy kell egy weboldal. Hallottál róla, hogy van egy weboldal készítő program, amivel saját weboldalt tudsz csinálni. Letöltöd és vagy magadtól, vagy különböző oktatóanyagokból megpróbálod magadnak megcsinálni. Ezzel aztán hónapokat is eltöltesz. Egyre frusztráltabb leszel, mert egy csomó mindent nem értesz, vagy nem úgy néz ki az oldalad ahogy elképzelted. Szép lassan elveszted a kedvedet és annyira kifáradsz lelkileg, hogy egy időre jegeled a vállalkozásindítás ötletét.

Ezzel szemben, ha van egy terved, és mondjuk csinálsz egy költségvetést amiben megnézed, hogy a jelenleg rendelkezésedre álló pénz és megtakarítás meddig elég, hogy fenntartsd magad, min tudsz spórolni és mennyit tudsz befektetni a vállalkozásindításba, akkor kiderülhet számodra, hogy mondjuk van szabad 2-3 heted és anyagi kereted arra, hogy vegyél egy online tanfolyamot, ahol megtanítják neked a weboldal készítést, vagy mondjuk kitelik akár egy weboldal készítő szakember költsége is. Lehet, hogy az is kiderül, hogy mielőtt a weboldal készítéssel foglalkoznál, és mondjuk fizetnél egy nagyobb összeget egy szakembernek, pár dolgot át kéne gondolni, ami jelentősen módosíthatja a jelenlegi koncepciódat. Például lehet, hogy végezned kell egy kis piackutatást, vagy meg kell ismerned a konkurenciádat, vagy még be kell fejezned egy képzést, ami egy plusz papírt ad neked, amit a vállalkozásod profiljába beépíthetsz.

Látod, hogy mennyire nem mindegy, hogy tervvel vagy anélkül vágsz bele a váltásba?

A tervezést soha nem szabad megspórolnod. Nem baj, ha az elején sok időt vesz igénybe, vagy nem tudod mindenre a választ. Akkor kérdezősködj, használd az internetet, csatlakozz közösségekhez, ahol hozzád hasonló cipőben járó emberek vannak.

Nem bírod kivárni az eredményeket, és elveszted a motivációdat

Természetes, hogy amikor kilépve a komfort zónádból új dolgokba vágsz bele, minél előbb szükséged van visszaigazolásra, hogy jól tetted. Fogadd el, hogy azok a bizonyos eredmények, amik miatt az egészet csinálod, nem fognak egyből jönni. Ez még nem azt jelenti, hogy rossz úton jársz. A sikerélmény elengedhetetlen a motiváció fenntartásához, de nem is kell lemondanod róla. Kutatások kimutatták, hogy ha rövid időközönként megjutalmazod magad, akkor életben tudod tartani a motivációdat. Ehhez pedig arra van szükséged, hogy minden napra adj magadnak olyan feladatokat, amik előrébb visznek a célod felé. Ha ezeket a feladatokat elvégzed, akkor az agyad jutalmazó hormont fog felszabadítani, ami pedig növeli a motivációdat. Amikor befejezel egy feladatot, ne rohanj tovább és kezdj bele rögtön a következőbe, hanem időzz el és engedd magadban el az elégedettség érzését.

Miközben haladsz a célod felé fontos, hogy a figyelmedet ne csak a végcélodra helyezd, hanem arra a változásra, ami napi szinten történik. Biztos vagyok benne, hogy ha naponta dolgozol a célod megvalósításán, akkor annak vannak látható eredményei. Még akkor is, ha kicsik, de vannak. Tanuld meg ezeket értékelni! Gondolj vissza időnként, hogy honnan kezdted, és nézd végig, hogy mennyit haladtál. Mindig csak az előző napi állapotodnál akarj jobb lenni. Előbb-utóbb már önmagában ezek a kis változások boldoggá fognak tenni.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük